Før reisen til Las Vegas og USA

Viktig! Online-registrering før reise til USA!
Før avreise må man sende inn personopplysninger online hos Department of Homeland Security, der man sender en ESTAsøknad (ESTA står for Electronic System for Travel Authorization). Det anbefales at dette gjøres senest tre dager før avreise. Søknad finner du her (esta.cbp.dhs.gov), det finnes mange språkalternativer, inkludert svensk. Det kreves en avgift på $14 for denne obligatoriske søknaden. Det er flyselskapets ansvar at alle passasjerene har godkjent søknad. Har du glemt denne søknaden kan du bli stoppet allerede på flyplassen før avreise. Glem ikke å sende inn søknaden, og gjør det gjerne i god tid før avreise!

ESTA

En godkjent ESTA-søknad varer i to år, så lenge den ikke er blitt trukket tilbake. Har du vært i USA i senere tid, går det an å sjekke om søknaden fortsatt er gyldig på nettsiden ovenfor. Pass på å oppdatere informasjonen, slik at alt er korrekt. For eksempel er det mulig å fylle ut en USA-adresse til der man skal bo og flightnummer, men dette er ikke obligatorisk.

Visum
Det kreves ikke visum for svensker som skal til USA på besøk som er kortere enn 90 dager, gitt at man har en godkjent ESTAsøknad. Dersom du vil studere eller jobbe i USA, holder det ikke med ESTA-søknad. For dette og besøk som varer lenger enn 90 dager, følg lenkene lenger ned for mer info.

Passet
Passet er det viktigste å ha med seg på reisen. Et midlertid pass fungerer ikke! Kontroller derfor passet i god tid før avreise. Se til at det er helt, ingen sider må være løse eller ødelagte. Passet må være gyldig under hele reisen.

Tollen og mellomlandinger i USA
Alle må selv bære sin koffert over grensen til USA. Ved mellomlandinger i USA, må man derfor selv hente ut kofferten og bære den over grensen, for så å levere den inn igjen. Dette gjelder også om bagasjen er innsjekket for hele reisen. Dette krever imidlertid ikke så mye tid, da det som oftest bare er noen meter til innleveringen. Merk at alle kjøttprodukter, planter, frukt, grønnsaker, jord, animalske produkter og produkter tilvirket av planter, er forbudt å innføre til USA. Sikkerhetskontrollene er veldig grundige ved reiser til og fra USA. Hør etter og gjør som du blir bedt om. Ikke spøk om bomber og terrorisme, så blir det ingen problemer. Summer på $10 000 eller mer må deklareres ved inn- og utreise.

Lenker
ESTA-søknad
USAs toll og grensekontroll
Mer info om innreise og visumregler